pionyr_maly.gif, 3 kB
Pionýrská skupina Dr. Mirko Očadlíka
Holešov
Sokolská 70 Tel.: 732 11 22 44
Holešov Web: holesov.pionyr.cz
769 01 E-mail: vsetuly@centrum.cz
pionyr_maly.gif, 3 kB

Indiáni objevili poklad předků.

V letošním roce ožila louka nedaleko hotelu Zubříč v Podhradní lhotě Indiány. Na přrlomu července a srpna se zde konal tradiční tábor pionýrské skupiny Mirko Očadlíka - Holešov. Tématem letošního tábora bylo „Indiánské léto”. Táborníci byly rozděleny do 6 kmenů. Čejenové, Siuxové, Navahové, Apačové, Lakotové a Mohykáni. Tyto kmeny se pak společně snažily nalézt drahocený poklad svých předků.

Na této cestě jim připravoval různé zkoušky sám velký Wacantanka, který prostřednictvím náčelníka Velké, Malé Hadice a šamana Pik Olaja Maha k přítomným kmenů promlouval. Cesta za pokladem nebyla vůbec jednoduchá. Děti si musely nejdříve vyrobit vlastní oděvy, naučit se písně a tance. Důležité také bylo získat indiánské jméno, které jim při večerním obřadů udělovaly samy náčelníci kmenů. Děti se také naučily stavět tee-pee, dokonce si vyzkoušely jak se v něm žije, vyráběly si luky, šípy, kmenové totemy, stopovaly bizony, vyzkoušely si také pravou potní chýši, při úplňku v posvátném lese sbíraly stříbrné nugety a také mohly prožít indiánské námluvy a svatbu.

Mezi malé indiány zavítal také náčelník Hladový orel, který velmi zajímavě a poutavě vyprávěl o životě, tradicích a zvycích indiánského kmene Lakotů. Naučil děti bojové obřadní tance a společně si zazpívali pravé lakotské písně. Setkání s Hladovým Orlem byl pro všechny ohromným zážitkem. Kromně indiánské tématiky, probíhal na táboře běžný táborový život. Např.: táborová olympiáda, děti si připravovaly vlastnoručně vyrobený kotlíkový guláš v přírodě, proběhla velmi oblíbená hra „Pevnost Boyard”, dále proběhl turnaj v ringu a indiánské hře lacros, děti se také naučily morseovu abecedu, práci s buzolou, různé techniky vázání uzlů, topografické značky atd...

Mezi děti zavítali také příslušníci policejního sboru s ukázkou služebních psů, zbraní a policejní techniky.

Tradičně se na táboře uskutečnil návštěvní den. Tentokrát byli rodiče pozváni na indiánský sněm, na kterém děti předvedly vše co se za 10 dnů na táboře naučily.

Mezi nezapomenutelné chvíle na táboře patřilo večerní společného posezení u táborového ohně. Letos jsme si jich užili opravdu hodně! U táboráku se zpívalo, povídalo, četly indiánské pověsti, hrály se různé herecké scénky a také se soutěžilo. Probíhaly i večerní indiánské obřady. Příjemným zpestření byla také návštěva country skupiny Texas, která nám hrála jak k poslechu tak i k tanci.

Táborovým vyvrcholením byla výprava všech členů za pokladem předků, kteý byl schován v jeskyni a střežen Bílým Vousem. Cesta k jeskyni byla velmi náročná a krkolomná, ale všichni ji zvládli na výbornou! Jako první měl právo do jeskyně vstoupit kmen Lakotů, který byl nejúspěšnější v plnění všech úkolů. Poté se do jeskyně vydaly i ostatní kmeny. Všichni stály v úžasu nad truhlicí plnou pokladu, která byla zdobená maskami bojovníků a osvícena plameny svíček a fakulí. Nad pokladem si všichni přítomní připomněli úvodní táborové motto, které museli rozšifrovat před příjezdem na tábor. „Najdeš-li přítele, najdeš poklad”.

Vzhledem k tomu, že tábor probíhal v přátelské atmosféře, vládli zde velmi dobré vztahy mezi dětmi a dospělými, podařilo se toto motto stoprocenstně naplnit. Potvrdilo se to také při závěrečném obřadu u stromu přátelství, kde děti měly možnost vyjádřit své pocity a zážitky. Sobotní závěrečný nástup byl velmi smutný. Při stažení vlajky za zpěvu české hymny nemálo očí zůstalo suchých. Indiánské léto 2010 skončilo! Všem zůstanou krásné vzpomínky a zážitky na 13 úžasných táborových dnů.

Děkuji všem táborníkům za nádhernou neopakovatelnou a přátelskou atmosféru. Všem pracovníkům tábora také děkuji za skvěle odvedenou práci. Poděkování si zaslouží také rodiče dětí za spolupráci. Poděkování dále patří country skupině Texas, Petru Sovadinovi (Hladový Orel), Zdeňku Rolincovi, paní Marii Chvatíkové a pracovníkům hotelu Zubříč, Vladanovi Daňkovi, rodině Ponížilové a rodině Kundrátové. Velký dík a poděkování si zaslouží celá Rada moudrých.

Hawk, Jarmila Vaclachová, (Velká, Malá Hadice)
vedoucí PS. Holešov

Vstup do galerie